GOUDA/NIEUW-LEKKERLAND • In de Goudse Sint Jan wordt op vrijdagavond 29 januari vanaf 19.45 uur een speciale zangavond gehouden voor de noodhulpmissie op het Griekse eiland Lesbos, die vanuit Nieuw-Lekkerland georganiseerd wordt.

Het programma van deze avond zal bestaan uit veel samenzang, orgel- en  vleugelimprovisaties en koorzang. De declamaties uit de bijbel en de muziekstukken vormen samen de rode draad van deze avond: de barre reis van een vluchteling.

Dirigent Bert Noteboom “Tijdens de samenzang zal de jarige organist Marco den Toom zijn diepe bewogenheid met de vluchtelingen laten doorklinken. Marco stond enkele maanden terug nog met mij aan het strand van Lesbos de getraumatiseerde vluchtelingen op te vangen. Hij neemt ons mee terug naar de onrustige wateren en begeleid ons oa in het bekende samenzanglied ‘Ruwe stormen mogen woeden’. Jongerenkoor Jigdaljahu zingt intense liederen als, ‘O eeuw’ge Vader sterk in macht’ (een gebed voor de mensen op zee) en ‘Door de nacht van strijd en zorgen’. Verstilt zal door het eeuwenoude Godshuis  ‘Hij is, al treft u ‘t felst verdriet, uw wachter die uw voet voor wankelen behoed’ klinken, een bewerking van Psalm 121 die pianist Lennart Morée heeft geschreven. Fluitiste Mariëlle Heidekamp maakt de muzikale invulling compleet. Spreker Theo Segers (burgemeester van Staphorst) zal ons meenemen naar Psalm 56, een psalm die de vluchtelingenpsalm wordt genoemd.”

Het programma deze avond wordt verrijkt met de indrukwekkende fototentoonstelling ‘Ver van huis’ van fotograaf Jaco Klamer.

De avond is voor iedereen vrij toegankelijk. Sponsors hebben ervoor gezorgd dat alle drempels om te komen zijn weggenomen. Wel wordt er een collecte gehouden voor de aankoop van dekens, water, bananen, mutsen, sokken, sjaals om de vluchtelingen op te kunnen vangen op Lesbos.

Nieuwe missie
In totaal 43 jonge mensen uit de Alblasserwaard hopen in de komende weken daar de mensen te gaan helpen. Van de totale opbrengst van de collecte worden deze spullen aangekocht. Onder de vlag van stichting Christian Refugee Relief bieden ze vrijwillige, helpende handen in dergelijke crisissituaties.

Een plaats reserveren kan kosteloos via deze link. Het concert begint om 20.00 uur, de kerk is open vanaf 19.15 uur. Om 19.45 uur starten de samenzang van bekende liederen. Het adres van de kerk is: Achter de Kerk 16 in Gouda.